Гoлoвнa - Start
Парафія Дюссельдорф
Gemeinde Düsseldorf
Єпархія - Eparchie
Geschichte - Історія
Kontakt - Impressum
     
 


Ґенк, Бельгія - 60-ліття парафії

Панахида по жертвах Голодомору

in deutscher Sprache

У неділю 23 листопада 2008 року українська православна громада в бельгійському місті Ґенк святкувала 60-літній ювілей свого існування. Урочисті заходи очолив преосвященніший єпископ Української Православної Церкви в США Даниїл з благословення Його Блаженства Архиєпископа Константина, Митрополита УПЦ в діяспорі.

Місцева громада, гості з Англії і Німеччини, від парафії Дюссельдорфу та офіційні гості зібралися перед церквою, щоб привітати Владику Даниїла за нашою давньою традицією хлібом і сіллю. Діти піднесли квіти, а настоятель парафії отець протоієрей Віталій Дерев’янка вітав преосвященнішого Владику при вході до храму.

О год. 10.30 розпочалася Свята Божественна Літургія, котру відправляв преосвященніший Владика Даниїл. Владиці сослужили протоієрей Віталій, протоієрей Богдан Матвійчук, митрофорний протоієрей Дмитро Недільчак з Англії і митрофор. протопресвітер Анфір Остапчук з Німеччини, настоятель парафії м. Дюссельдорф. Після Св. Літургії був відправлений Молебень до св. Архистратига Михаїла.

Святочного і молитовного настрою додавав милозвучний спів хору під керівництвом Саші Теннисена, що складається переважно з бельгійців і членів родини отця Дерев’янки. Після Богослужень отець Віталій у свойому привітальному слові подякував усім присутнім за їх участь у храмовому святі. З привітальним словом до громади звернувся також представник мера м. Ґенк пан Вім Дріес.

Пам’ять про великий голод на Україні – Голодомор 1932-1933 років

З приводу 75-х роковин штучно спричиненого сталінським режимом Голодомору проти українського народу преосвященніший Владика Даниїл у співслужінні духовенства відправив Панахиду перед пам’ятником поставленим громадою біля її храму в 2003 році. Від посольства України в Королівстві Бельгія були пoкладені квіти. Радник посольства Олександр Мороз зачитав з цього приводу Послання від Президента України Віктора Ющенка. Під час Богослужень працювала знімальна група Першого Національного телеканалу України.

За оцінками українських істориків Великий голод на Україні поніс сім до десять мільйонів людських жертв. Український державний провід розцінює це як свідоме народовбивство. Багато держав уже визнали Голодомор як ґеноцид проти українського народу. Європейський Парламент у своїй резолюції від 23 жовтня 2008 року визнав штучно спричинений радянською владою голод на Україні як “жахливий злочин проти українського народу і проти людяности.”

Про Свято-Михайлівську церкву і парафію у бельійському м. Ґенк

Засновниками парафії були робітники з родинами, котрі в квітні 1947 року прибули залізничним транспортом у бельгійську провінцію Лімбурґ з табору м. Корнберґ на американській окупаційній зоні у повоєнній Німеччині. Вони поселилися у районі Звартберґ м. Ґенк і працювали у вугільних копальнях. Долаючи різні труднощі свідомі своєї прабатьківської віри українці організувалися і влаштували у приділеному бараці церкву, де впродовж тривалого часу і відправлялися Богослуження. Час минав і барак поволі підупадав, і взагалі громада стояла перед питанням дальшого її існування, тому що церкву мали зносити. Це питання громада вирішила.Так постав план побудови нового храму, ініціяторкою і рушійною силою якого була пані-матка Фріда Дерев’янка.

Цей відважний план побудови церкви був схвалений ієрархами на Соборі у вересні 1978 року в Лондоні і приурочений ювілею 1000-ліття Хрещення Руси-України. І так, працею та стараннями власної громади, пожертвами від української спільноти у Вільному Світі, за підтримкою віруючих інших конфесій та за сприянням місцевої адміністрації церква і прицерковні будівлі були побудовані і освячені 24 серпня 1986 року. Чин освячення звершили з благословення Митрополита Мстислава Архиєпископ Константин з Чікаґо, США, та Єпископ Анатолій, керуючий єпископ на Західну Европу з осідком в Новому Ульмі, Німеччина. Високі представники цивільних властей і Церков були присутні на цих урочистостях, серед них Владика Гринчишин від Української Греко-Католицької Церкви з Парижу.

Свято-Михайлівська Церква у м. Ґенк є виявом єднання українців у діяспорі з їх батьківщиною. Це єдиний храм Божий Української Православної Церкви у Західній Европі побудований в українському стилі.

Після довгих Богослужень учасники зібралися у теплих затишних приміщеннях у прицерковних будівлях щоб підкріпитись і поспілкуватись у дружній атмосфері. Надворі було холодно і надвечір вже почав падати сніг.

Адреса церкви:
Oekraïens-Orthodoxe Kerk
Hulshagenstraat z/n
3600 Genk, Belgium
Tel./Fax. 0032 (0) 89 38 07 95

___________________________________________________________________________