Гoлoвнa - Start
Парафія Дюссельдорф
Gemeinde Düsseldorf
Єпархія - Eparchie
Geschichte - Історія
Kontakt - Impressum
     
 


Православна участь у Конґресі Євангелицької Церкви в Кельні

in deutscher Sprache

"Живе, діяльне і гостріше" (Євр. 4,12) - Під таким гаслом проходив Конґрес Євангелицької Церкви в Німеччині з 6 по 10 червня 2007 року в м. Кельн, котре очевидно ще супроводжує усіх тих у їх щоденному житті, що брали в ньому участь, або слідкували за його діяльністю вдома на телевізійних екранах. Цим гаслом Конґрес хотів поставити у центр уваги Слово Боже, котре гостріше двосічного меча, а саме у спільних бесідах і роздумах, в молитві й святкуванні. Церковний конґрес у Кельні - за словами предстоятеля євангелицької церкви в Рейнщині, презеса Ніколауса Шнайдера­, мав стати великим святом віри.

Екуменічний похід

На подіумі зліва: Владика Андрій, пастор Бокк, др. Атанасіос Деспотіс, протоієрей Константин МіронУ п'ятницю пополудні (8 червня) прибув український Владика Андрій з Лондону до Дюссельдорфського аеропорту, щоб взяти участь у євангелицькому церковному конґресі. Вже скоро після того ввечері Владика вирушив до Кельна і приєднався до Екуменічного походу через мости, тзв. "Брюккенвеґ". Цей захід вже традиційно влаштовує місцеве Об'єднання християнських церков, скорочено АЦК.

Ця свого роду паломницька процесія віруючих різних конфесій вирушила з площі Медіяпарк і рухалась із зупинками на трьох станціях - пам'ятник Едіт Штайн, майданчик перед церквою св. Андрія, вокзальна площа/баптистеріум - через міст Гогенцоллернбрюкке у напрямку церкви св. Геріберта (тепер грецької православної церкви). Начолі процесії ішов протоієрей Константин Мірон з іконою Христа Спасителя із Сібіу (Румунія). Коло години 19.30 процесія прибула на призначене місце. ЇЇ зустрів Владика Андрій і приклався до ікони.

Коротко перед тим прибули декан міста Кельн, прелат Йоганнес Бастґен, і суперінтендент євангелицької церкви Ернст Фей, котрі звернулися до учасників походу з привітальним словом. Ще промовляли колишній генеральний секретар Світової Ради Церков, пpoф. др. Конрад Райзер, референт з екуменічних звязків протоієрей Константин Мірон та пастор з екуменічних звязків др. Мартін Бокк. На подіумі зліва: Владика Андрій, пастор Бокк, др. Атанасіос Деспотіс, протоієрей Константин Мірон.

"Христове світло сяє на всіх..."

Владика Андрій у супроводі отця Анфіра ОстапчукаГасло на цьому етапі екуменічного походу звучало: Христове світло сяє на всіх, надія на оновлення і єдність Європи.

До цього гасла 3-ї Європейської екуменічної конференції, що має відбутися на початку вересня 2007 року в Сібіу, промовляли Конрад Райзер та протоієрей Константин Мірон. Це гасло має за мету "гостріше усвідомити вартості й завдання, що є спільними для християн Сходу і Заходу Европи при всій іх різноманітності" - як зазначено у брошурі Об'єднання АЦК м. Кельн з нагоди Конґресу.

Ікона Христа Спасителя з Сібіу супроводжувала учасників походу разом з представниками церков православної, римо-катoлицької і євaнгелицької традиції м. Кельн через міст Дойцер брюкке у напрямку Кельнського cобору. Перед мостом Дойцер брюкке над Рейном зроблена ця фотознімка: Владика Андрій у супроводі отця Анфіра Остапчука.

Екуменічне Богослуження в соборі

У Кельнському cоборі о годині 21 розпочалося урочисте Богослуження з Архиєпископом м. Кельн, кардиналом Іоахімом Майснером, презесом Ніколаусом Шнайдером та Митрополитом Ауґустином, Екзархом Вселенського Патріархату.

На Євангелицькому церковному конґресі третя по величині в Німеччині православна конфесія була представлена заходами Комісії православних (канонічних) церков у Німеччині, скор. KOKIД, що являє собою Об'єднання дієцезій окремих православних Церков у Німеччині, але які творять одну Церкву.

Православна Святa Божественна Літургія

Головним заходом православних на Євангелицькому церковному конґресі була Свята Божественна Літургія у сербській православній церкві Воздвиження чесного Хреста Господнього в м. Кельнi у суботу 9 червня.

Зправа: Єпископ Андрій, Архиєпископ Лонґін, Митрополит Ауґустин, Архиєпископ Константин, Митрополит СерафімУ нiй взяли участь єпископи та духовенство. Співслужили Митрополит Ауґустин, Екзарх Константинопольcького Патріархату для Центральної Европи, Архиєпископ Лонґін (Московський Патріархат), Митрополит Серафім (Румунська Православна Церква), Архиєпископ Константин (Сербська Православна Церква) і Єпископ Андрій (Українська Православна Церква, Патріархат Константинополь). У вiвтapi мoлилися 14 cвященникiв, 2 дiaкoни тa 2 iпoдiaкoни. Ha фотознімці Митрополит Ауґустин благословляє народ. Зправа: Єпископ Андрій, Архиєпископ Лонґін, Митрополит Ауґустин, Архиєпископ Константин, Митрополит Серафім.

Після урочистої Літургії було влаштоване прийняття у парафіяльнім залі при сербській церкві для єпископів, духовенства та гостей. На закінчення було зроблене наступне фото.

Cприяння посиленню діалогу

Мер міста Кельна Фриц Шрамма висловив ще пеpeд євангелицьким церковним конґресoм сподівання, що під гаслом "Живе, діяльне і гостріше" (Євр. 4,12) до міста з його славним собором прибудуть сотні тисяч християн і покажуть, якою живою є віра у 21 столітті - так, як ми могли з великим враженням побачити це під час Світового конґресу католицької молоді у 2005 році у Кельні. Церковний конґрес повинен був також сприяти посиленню діалогу між релігіями.

Після того, як минув Конґрес, можна з повним правом сказати, що сподівання і цілі були не лише осягнуті, а й перевершені. Згідно підсумків масмедій, більше мільйона відвідувачів побували в Кельні. Цей Конґрес - користуючись висловом презеса Ніколауса Шнайдера - відзначався "ідейним багатством та творчістю".

___________________________________________________________________________