Гoлoвнa - Start
Парафія Дюссельдорф
Gemeinde Düsseldorf
Єпархія - Eparchie
українською
Geschichte - Історія
Kontakt - Impressum
     
 


Архієпископ Даниїл

Правлячий Єпископ Української Православної Західноєвропейської Єпархії

in deutscher Sprache

Архієпископ Даниїл (в мирі: Володимир Зелінський) народився і виріс у невеликому містечку Бучач Тернопільської області. Після закінчення місцевої середньої школи у вересні 1993 року вступив до Івано-Франківської семінарії. Після навчання в Україні у 1996 р. виїхав до США з метою продовження навчання в Католицькому університеті Америки та Домініканській католицькій семінарії (Домініканський будинок досліджень) у Вашингтоні. Під час навчання був рукоположений в сан диякона.

У 2000 році диякон Володимир був прийняли до Української Православної Церкви США і вступили до Української Православної Духовної Семінарії Святої Софії в Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі. Його вже закінчене богословське навчання та чудовий рівень знання дозволили йому завершити навчання православного богослов’я за два роки. Паралельно він вступив на навчання православного богослов’я в Баламандський університет Антіохійського Патріархату (Антиохійський будинок навчання, США), який закінчив у 2002 році, отримавши ступінь магістра богослов’я.

12 травня 2001 р. Диякон Володимир був рукоположений Архієпископом Антонієм в сан пресвітера.

22 травня 2002 р. з рук Архієпископа Антонія прийняв монаший постриг з іменем Даниїл в українському православному монастирі Святого Іллі в Дуврі, штат Флорида.

Після постригу ієроменах Даниїл був призначений заступником редактора офіційного видання Української Православної Церкви США «Українське Православне Слово» (UOW) і залишається на цій посаді донині. Також у 2002 році Високопреосвященний Архієпископ Антоній призначив ієромонаха Даниїла головою Відділу зв’язків з громадськістю, яке видає церковний календар та керує веб-сайтом Української Православної Церкви США.

У 2003 році ієроменах Даниїл вступив до Піттсбурзької духовної семінарії (Східно-православний фокус), де, виконавши всі вимоги, успішно закінчив навчання зі ступенем доктора Богослів'я , який йому було присвоєно в травні 2007 року під час відкриття навчального року.

У 2005 році отець Даниїл був призначений духівником Українського Православного Сестринства і духівникомм Програми допомоги дітям-сиротам в Україні.

З січня 2006 року ієроменах Даниїл служив в армії США як військовий капелан у званні офіцера (Chaplain Corps). Спочатку він проходив навчання у Школі капеланства армії США у Форт-Джексоні, SC, яку закінчив у квітні того ж року.
Він служив військовим капеланом у медичній бригаді армії США.

Під час Божественної Літургії 3 жовтня 2007 рокуз нагоди відкриття 18-го Церковного Собору УПЦ в США ієромонах Даниїл був возведений митрополитом Костянтином в сан архімандрита. Через кілька днів, 6 жовтня 2007 р., цей же Собор обрав Архімандрита Даниїла єпископом Української Православної Церкви США.

9 січня 2008 року Святіший Вселенський Патріарх і Великий Священний Константинопольський Синод офіційно обрав Архімандрита Даниїла Єпископом та ввів його в диптих Святого Православ’я Титулярним єпископом Памфілійським. Єпископська хіротонія Преосвященного Владики Даниїла відбулася 10 травня 2008 року в Українському Православному Соборі Святого Володимира в Пармі, Огайо, США.

Єпископ Даниїл став відомим в Українській Православній Церкві США та за її межами як людина, до якої інші можуть звернутися за порадою та щирою розмовою. Його часто запрошують різні конгрегації та організації – як українські, так і неукраїнські, а також православні та неправославні – для читання лекцій. Після смерті Блаженнішого Митрополита Костянтина (21 травня 2012 року) єпископ Даниїл приступив до виконання обов’язків заступника Голови Собору Єпископів УПЦ США.

На Надзвичайному Соборі Української Православної Церкви США 6 жовтня 2012 року Преосвященний Владика Даниїл був обраний Головою Консисторії Української Православної Церкви США. У суботу, 26 січня 2013 року, після інтронізації Високопреосвященного Митрополита Антонія, єпископ Даниїл прийняв обов’язки голови Консисторії Української Православної Церкви США, розташованої в духовному центрі Церкви в Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі.

Після відставки Високопреосвященного Архієпископа Іоана (Дерев’янки) Владика Даниїл 24 липня 2016 року був призначений керуючим Єпископом Західно-Європейської Єпархії.

В жовтні 2016 р. на Соборі Української Православної Церкви США, був піднесений до сану Архієпископа.